Kaikki pelaa

Suomalaisessa lasten jalkapallossa korostetaan Kaikki pelaa –periaatetta, jonka mukaan kaikkien lasten harrastejoukkueiden pelaajien tulee saada yhtä paljon peliaikaa riippumatta pelaajan kyvyistä tai taidoista. Lasten harrastejoukkueissa pelien ja turnausten voittaminen ei ole pääasia, vaan se, että jokainen pelaaja saa ottaa osaa! Kaikki pelaa –periaate on yleisesti hyväksytty ja usein tuntuu, että tätä periaatetta toistellaan lähes mantran lailla. Voisikin todeta, että vaikka kuinka sanotaan, että ”kaikki pelaa”, niin saavatko kaikki pelaajat siltikään pelata yhtä paljon? Vai viekö valmentajan kunnianhimo ja voitontahto kuitenkin usein voiton, jolloin valmentaja peluuttaa enemmän sellaisia pelaajia, joiden tietää saavan aikaan tulosta? Miten kentän laidalla usein vaativasti kiljuvat ja kannustavat vanhemmat vaikuttavat peluuttamiseen? Saavatko kaikki todellakin pelata?

Kyselytutkimus

Toinen kevään 2016 aikana toteutettava kyselytutkimuksemme koskee Kaikki pelaa –periaatetta ja sen toteutumista junnujalkapallossa. Pidämme erityisen tärkeänä selvittää tämän tärkeän periaatteen toteutumista käytännössä erityisesti tyttöjalkapallon osalta. Kyselytutkimuksen kysymyksiä laaditaan ja muokataan parhaillaan. Valmiit kyselylomakkeet on tarkoitus postittaa 8-15-vuotiaille jalkapalloa harrastaville lapsile ja nuorille helmikuun 2016 aikana. Kyselylomakkeen kysymykset ovat monivalintakysymyksiä. Taustakysymyksinä lapsille ja nuorille esitetään seuraavat kysymykset:

– Mikä on asuinpaikkakuntasi?
– Minä vuonna olet syntynyt?
– Oletko tyttö vai poika? sekä
– Harrastaako joku muu perheessäsi jalkapalloa?
Varsinaisiksi kysymyksiksi on suunniteltu ainakin seuraavia kysymyksiä:
– Kuinka kauan olet harrastanut jalkapalloa?
– Oletko mielestäsi saanut pelata kentällä yhtä paljon kuin kaikki muutkin joukkueesi pelaajat?
– Vaikuttavatko kentällä kannustavat vanhemmat mielestäsi valmentajan päätöksiin peluuttaa tiettyjä pelaajia?
– Onko valmentajan peluuttaminen pelitilanteissa mielestäsi reilua?
– Onko joukkueessasi puhuttu Kaikki pelaa –periaatteen pelisäännöistä?
– Kumpi joukkueessasi on tärkeämpää, voitto vai osanotto?
– Onko joukkueesi yhteishenki mielestäsi hyvä?
– Ovatko kaikki joukkueesi pelaajat mielestäsi tasa-arvoisessa asemassa?
– Esiintyykö joukkueessasi syrjintää tai kiusaamista?
– Hyväksyvätkö vanhemmat Kaikki pelaa –periaatteen?
– Kuinka hyvin Kaikki pelaa –periaate mielestäsi toteutuu joukkueessasi?
– Jos joukkueesi on tappiolla, toivoisitko, että valmentajasi peluuttaisi joukkueesi parhaita pelaajia, vaikka nämä olisivat jo käyttäneet oman peliaikansa? sekä
– Onko Kaikki pelaa –periaate mielestäsi oikeudenmukainen?

Vastausvaihtoehdot olisivat esimerkiksi kysymyksessä ”Kuinka kauan olet harrastanut jalkapalloa?” 1. Alle vuoden, 2. 1-2 vuotta, 3. 2-3 vuotta, 4. 3-4 vuotta ja 5. Yli 4 vuotta. Näistä vaihtoehdoista lapsi tai nuori rastittaa mielestään sopivimman vaihtoehdon. Kysymyksen ”Oletko mielestäsi saanut pelata kentällä yhtä paljon kuin kaikki muutkin joukkueesi pelaajat?” vastausvaihtoehdot olisivat 1. Kyllä, aina, 2. Kyllä, useimmiten, 3. En osaa sanoa, 4. Useimmiten en sekä 5. En koskaan. Kyselylomakkeen loppuun varaamme joitakin rivejä, joille lapsi tai nuori saa halutessaan kirjoittaa vapaasti aiheeseen liittyviä ajatuksiaan tai ehdotuksiaan.

Kyselylomakkeet on tarkoitus lähettää sadalle jalkapalloa harrastavalle lapselle ja nuorelle ympäri Suomen. Toivomme, että mahdollisimman moni lapsista vastaa kyselyymme, jotta saisimme lasten ja nuorten oman äänen kuuluville tässä tärkeässä asiassa, jota voidaan jopa pitää suomalaisen junnufutiksen kulmakivenä! Toivomme myös, että lasten harrastejoukkueissa todellakin kaikki saisivat pelata!

Lisätietoja

Jos haluat lisätietoja kyselytutkimuksestamme tai Kaikki pelaa –periaatteesta, voit kysyä lisää projektipäälliköltämme Onni Vehmakselta, jonka tavoitat puhelimitse maanantaista tiistaihin kello 12-15 välisenä aikana, keskiviikosta torstaihin kello 14-15 välisenä aikana, perjantaisin kello 15-16 välisenä aikana sekä lauantaisin kello 12-13 välisenä aikana numerosta +358 4567654 tai sähköpostitse osoiteella onni.vehmas@mimmifutarit.fi . Jos Onni ei ehdi puhelimeen, jätäthän viestin vastaajaan, niin Onni palaa asiaan mahdollisimman pian. Älä epäröi ottaa yhteyttä Onniin, jos sinulla on Kaikki pelaa –periaatteeseen liittyvää asiaa!